Na houby…

Vůně lesa a hub patří bezpochyby k příjemným vjemům. Houbaření je v Čechách fenoménem. Nic se nesbírá tolik, jako houby. I když vyrážejí Češi na borůvky, maliny, jahody, sbírají se jablka, houbaření má své specifické kouzlo. Často spojujeme výpravu na houby s celodenním výletem, a i když si nepřineseme domů žádný úlovek, máme dobrý pocit z příjemně stráveného dne.
sbírání houby
Nic se však nevyrovná čerstvé smaženici, nebo houbové polévce, ta vůně musí přirozeně omámit každého. Při sběru hub je však velmi důležité kontrolovat, zda je houba jedlá, doporučuje se nesbírat houby neznámé a případně se ještě před konzumací v případě nejistoty, poradit s odborníkem.
Důležité je také správné skladování nasbíraných hub. Ideální jsou proutěné košíky, které jsou prodyšné a houby se nemají šanci zapařit. Absolutně nevhodné jsou jakékoliv tašky. Při zapaření se totiž houba stává toxickou, i když je běžně jedlá, může nám tedy přivodit nepříjemné zdravotní obtíže.
houby v košíku
Jak je vhodné houby zpracovat?
·         před jakýmkoliv zpracováním je vhodné houby dostatečně očistit a zkontrolovat, zda nejsou červivé; necháváme k dalšímu použití pouze houby zdravé a samozřejmě jedlé
·         pokud máme chuť, můžeme je ihned konzumovat v podobě houbových pokrmů, jako jsou již zmiňovaná smaženice, různé polévky, dále pak omáčky, náplně do masových závitků a podobně
·         když si chceme houby uchovat na delší dobu, dají se například sušit, mrazit, nebo naložit, každý způsob má svá pozitiva a každému vyhovuje něco jiného.
sušení hub
Sušení zabere asi nejvíce času, pokud nemáme sušičku, ovšem sušené houby voní nejlépe, co si budeme povídat. Mrazit se dají houby téměř okamžitě, doporučuje se však nejprve jejich spaření horkou vodou. Nakládání hub a jejich zavařování zabere také dost času, ale kdo je má takto upravené rád, jistě s tím nemá problém.
Pokud jste na houby ještě letos nevyrazili, avšak chystáte se, vězte, že odborníci doporučují sbírání do doby, než udeří první mrazíky, ty totiž mohou z hub jedlých rovněž udělat jedovaté.