Bezlepkové čokoládové brownies z cuketového těsta

Originální americký recept na čokoládové řezy dobyl srdce milovníků čokolády po celém světě. Existuje bezpočet variant na původní recept a my vám dnes představíme jednu z těch méně obvyklých, leč originálních. Jedná se o brownies upečené z cuketového těsta, podávané s mascarpone, smetanou a čerstvým ovocem.

cuketové brownies

Na neuvěřitelné cuketové brownies budete potřebovat:

  • Cuketa – 200 g

  • máslo – 100 g

  • hořká čokoláda – 90 g

  • cukr – 115 g

  • vajíčko – 2 ks

  • pohanková mouka – 40 g

  • rýžová mouka – 20 g

  • bramborový škrob – 15 g

  • kakaový prášek – 35 g

  • prášek do pečiva – 1 lžička

  • plnotučná smetana – 250 g

  • smetanový sýr mascarpone nebo Philadelphia – 250 g

  • moučkový cukr – 2 až 3 lžíce

  • čerstvé ovoce dle vlastní chuti

Během přípravy postupujte následovně:

Omyjte cuketu a osušte ji papírovou utěrkou. Odstraňte oba konce a zbytek nastrouhejte na jemném struhadle. Posypejte ji trochou cukru, promíchejte a přes cedník co nejlépe vytlačte přebytečnou vodu z cukety. Můžete ji také vložit do čisté bavlněné utěrky a společně s ní dužninu vyždímat. (Poté by vám mělo zbýt okolo 135 až 140 gramů suché cukety.)

Přes jemné sítko prosejte hladkou mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva do jedné velké a hluboké mísy. Všechny tři suché přísady důkladně promíchejte.

Hořkou čokoládu nalámejte na kousky, vložte ji do kovové misky a ve vodní lázni ji rozpusťte spolu s máslem. Promíchejte do jednolité konzistence, odstavte z kamen a nechte vychladnout.

čokoláda

Do velké mísy vyklepněte dvě vajíčka, přidejte k nim cukr a obojí vyšlehejte elektrickým šlehačem, dokud nezískáte světlou a nadýchanou pěnu. Nepřestávejte směs šlehat na nejvyšší obrátky a tenkým proužkem k ní přilévejte rozpuštěnou čokoládu s máslem.

Když do těsta zapracujete veškerou tekutou čokoládu, snižte rychlost šlehače na minimum a přidávejte do mísy po malých částech vymačkanou cuketu a poté směs suchých přísad, tedy mouky, prášku do pečiva a kakaa.

Z přísad vytvořte husté a jednolité těsto. Přeneste ho do kulaté dortové formy (o průměru kolem 22 cm), jejíž dno jste vyložili pečicím papírem, a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu 25 až 30 minut.

Vyšlehejte vychlazenou smetanu s moučkovým cukrem do tuhé pěny a jemně do ní vmíchejte vychlazený sýr mascarpone. Míchejte tak dlouho, dokud se ingredience nespojí. Touto směsí pak potřete povrch upečeného a vychlazeného dortu a povrch krému zasypejte svým oblíbeným sezónním ovocem.

Dobrou chuť.